Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! is in 2002 opgericht door en paar (ex-)clienten uit de psychiatrie, onder leiding van Jolijn Santegoeds. Het aantal sympathisanten groeit gestaag. Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! voert actie voor een menselijke, isoleercelvrije geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
Iedereen kan ons steunen.
Acties
Actiegroep Tekeer tegen de isoleer! geeft door luidruchtige acties aan, dat psychiatrische patienten niet geholpen zijn met isoleercellen en dwang. In plaats daarvan zouden er in de psychiatrie meer en betere mogelijkheden moeten zijn om met emoties om te gaan. De geestelijke gezondheidszorg kan en moet beter. De acties worden verzorgd door mensen die zich vrijwillig inzetten.
Ons doel
Wij willen dat de geestelijke gezondheidszorg meer persoonsgericht gaat werken, zodat je er ook echt beter van wordt. Zorg waarbij mensen centraal staan, en niet de huisregels. Zorg waarbij hulpbehoevende personen niet langer in een kil hokje worden gestopt.
Speerpunten van onze acties zijn o.a.:
* Meer personeel voor meer persoonlijke aandacht
* Geen cellen, maar zorg!
* Geen dwang, maar vertrouwen
* Kinderen eerst
Alternatieven –
Hulpverleners hebben goede bedoelingen, en clienten doorgaans ook. Isoleercellen worden gebruikt uit onmacht, omdat er te weinig tijd en aandacht is voor clienten in een crisis. Het is een ouderwetse gewoonte, die heilloos is. Dwang is daarbij het grootste probleem. Dwang betekent letterlijk “zin doordrijvenâ€, en dat gebeurt vaak met geweld.
Maar waarom gaat dat zo?
Het kan namelijk ook anders:
Dwang en isoleercelgebruik kan voorkomen worden door contact en overleg:
-
Bied veel keuze, flexibiliteit en creativiteit in het zorg-aanbod voor individuele en persoonlijke oplossingen op maat.
Ga altijd door met zorgvuldige onderhandelingen, zo lang als nodig om tot een goede compromis te komen. Wees creatief en zet alle zeilen bij!
Signaleer problemen eerder, voordat het een crisis is, door vertrouwen, nabijheid, en openheid.
Vermijd paniek in crisis-situaties: Heb vertrouwen in een goede afloop (angst is een slechte raadgever).
Zorg voor welzijn en menselijkheid, in plaats van zorgen voor de huisregels.
Meer kennis en educatie.
Meer investeringen in goede zorg.