Member Since: 10/07/2007
Sounds Like: Elektronik müzik alaninda yaptigi öncü çalismalarla taninan besteci Bülent Arel 24 Kasim’da New York’ta öldü.
23 nisan 1919’da Istanbul’da dogan Arel, Galatasaray Lisesi’nde okudugu yiiarinda ilk yapiti olan Çizmeli Kedi adli çocuk oyununun müzigini besteledi (1937). 1939’da Ankara Konservatuari’na girdi, Necil Kazim Akses ve Ferhunde Erkin ile çalisti. Mezun olduktan sonra bir süre Istanbul ve Ankara Radyosunda tonmeister (ses uzmani) kursunu bitirdi. Ankara’da 1953’te olusturulan “Helikon Dernegiâ€nin kuruculari arasinda yer aldi, bu dernek bünyesinde konserler düzenledi. 1957 yilinda Ankara Radyosu Bati müzigi yayinlari yönetme oldu. 1959 yilinda kazandigi Rockefeier bursuyla gittigi Columbia Ãœniversitesi’ndeki Columbia-Princton elektronik müzik alaninda arastirmalar yapti. 1961-1962 yiiarinda Yale Ãœniversitesinde ders verdi.
1963’te Türkiye’ye dönen Arel, Orta Dogu Teknik Üniversitesi’nde bir elektronik müzik merkezi olusturmaya çalisti. Ankara Radyosu Madrigal Korusunu kurdu, konserler verdi. Ancak, bu tür girisimleri için yeterli destek bulamadi ve ABD’ye döndü. 1965-1970 yiiari arasinda Yale Üniversitesi’nde ders verdi ve üniversitenin elektronik müzik laboratuarinin kurduç 1971 yilinda ise Stony Brook’daki New York Üniversitesi’ne müzik profesörü olarak atandi. 1973 yilinda ABD vatandasligina geçen sanatçi, New York Üniversitesindeki görevini ölümüne kadar sürdürdü. Bülent Arel teknoolojiye meraki, elektronik aletler konusundaki bilgi ve becerisiyle daha 1957 yilinda hiçbir laboratuar olanaginda yararlanmaksizin Yayli Sazlar Dörtlüsü ve Elektronik Frekansmetre için Müzik adli bir yapit besteledi. Bu yapit ayni yil Ankara’da Milli Kütüphane’de verilen bir konserde Helikon Dörtlüsü tarafindan seslendirildi. Arel, elektronik araçlar konusundaki becerisi ve müzik bilgisiyle Columbia-Princeton laboratuarlarini kuran Vladimir Ussachevsky, Otto Luening ve Milton Babbitt gibi bestecilerle birlikte elektronik müzik alaninin öncülerinden biri olarak nitelendi.
Bülent Arel’in tümüyle geleneksel çalgilar için ve klasik biçimlerde olan yapitlarinin baslicalari arasinda Haydn’a Saygi Senfonisi,I.Ü. ve ÜI. Senfonileri, Klee’nin Dört Resmi üzerine Dogaçlama ve Ilhan Berk’in sürleri üzerinde Bes Sonnet’si sayilabilir. Pek azi Türkiye’de seslendirilebilmis olan bu yapitlarinda Arel on iki ton teknigi gibi çagdas yöntemler kuiandi. Elektronik müzik alnindaki yapitlarina ise Stereo Elektronik Müzik 1 ve 2, Wai Street’den Izlenimler örnek gösterilebilir. Baleye ve modern dansa da ilgi duyan Arel bu alanda hem Çocuklar için Eski Tarzda Bale Suiti gibi geleneksel biçimde, hem de Miniana I.,Ü.,ÜI., Rounding gibi elektronik müzik türünde yapitlar besteledi.
Record Label: unsigned
Type of Label: Major