Kardes Türküler came into being in 1993, as a concert project by the Bogaziçi University Folklore Club. The concert, which aimed to interpret Anatolian folksongs based on their own cultural structure and in their original languages, was comprised of four sections: Turkish, Kurdish, Azerbaijani and Armenian.
The project, based on the ideal of living together in fraternity, also took a stand against the polarization and tensions which had been created among different peoples in a multicultural land. Later on, the Kardes Türküler project began broadening its repertoire, performing songs from such cultures as Laz, Georgian, Circassian, Roma, Macedonian and Alevi among others. These were arranged in accordance with the philosophy of the ensemble.
The project took its place within the musical division of Bogaziçi Performing Arts Ensemble (BGST), formed in 1995, and went on to be performed at a variety of arts events, cultural evenings, festivals and celebrations. In June of 1997, 'Kardes Türküler'-an album with various examples from the musical traditions of the Anatolian/Mesopotamian landscape- was released by Kalan Music. In 1998, Kardes Türküler was voted 'Group of the Year' in a survey by a private radio station broadcasting in Turkey.
The second album was based on a project with a more local and specific focus:'Dogu' (East) (Kalan,1999) The 'Dogu' album was reviewed in the July 2000 issue of Folk Roots, and during the same period, came in fourth on the playlist of the English station Radio Not-Wonderful. In February 2000, two of the songs interpreted by the ensemble were included in the CD accompanying Jerome Cler's book 'Musiques de Turquie' (Cité de la Musiques, Actes Sud, France).
One piece from 'Dogu' was also included in a miscellaneous album accompanying the October issue of Songlines, which was devoted to Anatolian music. Folk Roots, in its January-February 2001 issue, included another of the ensemble's songs. The same magazine published an interview with Kardes Türküler in its August-September 2002 issue. The German magazine Folker! made an interview with the ensemble and it was published in its May-June 2002 issue.
The ensemble also undertook to bring the multiculturalism and multi-ethnic makeup of its own land in a music video, in Turkish and Kurdish, as an example of cultural give-and-take in the musical realm. Though the video, as a 'first', was reported in the main news programs, it did not receive wide coverage by the self-censoring national channels. Still, it received positive feedback from circles devoted to fraternity and peace.
Kardes Türküler performed the musical direction and arrangement of the famous Kurdish singer Sivan Perwer's album 'Roj û Heyv' (Sun and Moon) (Ses, 2000). It then prepared the music for the eastern-themed film 'Vizontele', directed by Yilmaz Erdogan and Ömer F. Sorak. This work, also published as a soundtrack (Kalan, 2001), received the award for 'Best Film Music' at the 38th Annual Antalya Golden Orange Film Festival in October 2001. It received the same award from the Cinema Writer's Association.
In 2002, being prepared again with the concept of multiculturalism, the 'Hemâvâz' album (Kalan, 2002) also reached the international audience with its release (Connecting Cultures, 2003) in Europe. The last album, which was made up of the musics of the movie 'Vizontele Tuuba', directed by Yilmaz Erdogan, was released by Kalan Music in January 2004.
...In 2005, the last album of Kardes Türküler "Bahar" (Spring) was released, again by Kalan Music.
1993 yilinda Bogaziçi Üniversitesi Folklor Kulübü'nde hazirlanan bir konser çalismasi olarak gündeme geldi. Anadolu halk sarkilarini, kendi kültürel yapilarini baz alarak orijinal dilleriyle yorumlamaya çalisan bu proje; ana olarak dört bölümden, Türk, Kürt, Azeri ve Ermeni sarkilarindan olusuyordu. Çalisma, 'çok-kültürlü' bir cografyada 'kardeslik içinde bir aradayasama' ilkesine dayanarak, halklar arasinda yaratilan kutuplasma ve gerilime karsi bir durusu da içeriyordu.
Daha sonraki dönemlerde Kardes Türküler çalismasi, degisik kültürlere ait sarkilara da yönelerek repertuvarini genisletmeye basladi: Laz, Gürcü, Çerkes, Çingene, Makedon, Alevi... sarkilari, müzik toplulugunun düzenleme anlayisi içinde biçimlendirilerek icra edildi.
Topluluk, 1995 yazinda kurulan Bogaziçi Gösteri Sanatlari Toplulugu'nun (BGST) müzik biriminde yer alan proje çerçevesinde, çesitli sanatsal etkinliklere ve kültürel gecelere, festival ve senliklere katilmaya devam etti. Haziran 1997 tarihinde, Anadolu-Mezopotamya eksenindeki müzik geleneklerinin ürünlerini örneklemek üzere 'Kardes Türküler' albümü Kalan Müzik tarafindan yayinlandi.
1998 yilinda, Istanbul'da özel bir radyonun yaptigi dinleyici anketinde 'yilin grubu' seçilen Kardes Türküler kadrosu, ikinci albümünü daha lokal ve spesifik bir projeye ayirdi: 'Dogu' (Kalan,1999).
Folk Roots dergisinin Temmuz 2000 tarihli sayisinda tanitimi yapilan 'Dogu' albümü, ayni dönemde Ingiltere'de yayin yapan Radio Not-Wonderful'un listesinde 4. sirada yer aldi. 2000 yilinin Subat ayinda, Jérôme Cler'in hazirladigi ve Cité de la Musiques / Actes Sud tarafindan Fransa'da yayinlanan 'Musiques de Turquie' adli kitabin cd ekinde, albümden iki s'iya yer verildi.
'Dogu' albümünden bir sarki, Songlines dergisinin Anadolu müziklerine ayirdigi Ekim sayisinin eki olan karma albümde de yer aldi. Yine Folk Roots dergisinin Ocak-Subat 2001 sayisindaki karma albümde 'Dogu'dan bir sarkiya yer verildi.
Ayni derginin Agustos-Eylül 2002 sayisinda Kardes Türküler'le yapilan bir söylesi yayinlanirken; Almanya'da yayinlanan Folker! dergisi de, Mayis-Haziran 2002 tarihli sayisinda toplulukla yaptigi bir söylesiye yer verdi.
Topluluk, yasadigi cografyanin çok-kültürlü, çok-etnili yapisini, ilk kez çektigi bir Türkçe-Kürtçe video kliple de gündeme getirmeye çalisti. Kültürler arasindaki alisverisin müzikal alanda bir örnegi olarak düsünülen bu sarkinin video klibi, bir 'ilk' olmasi itibariyle ana haber bültenlerine konu olduysa da, oto-sansür uygulayan ulusal kanallarda pek yer almadi; ama kardeslik ve barisi önemseyen çevrelerden olumlu tepkiler gördü. Avrupa'da yasayan ünlü Kürt müzisyen Sivan Perwer'in Eylül 2000'de piyasaya çikan 'Roj û Heyv' (Günes ve Ay) adli albümünün müzik yönetmenligini ve düzenlemelerini üstlenen Kardes Türküler kadrosu, daha sonra Yilmaz Erdogan ve Ömer F. Sorak'in yönetmenligini yaptigi ve öyküsü doguda geçen 'Vizontele' filminin müziklerini hazirladi.
'Soundtrack' olarak da yayinlanan bu çalismasiyla, Ekim 2001 tarihinde 38.si düzenlenen Antalya Altin Portakal Film Festivali'nde 'En Iyi Film Müzigi' ödülünü aldi. Sinema Yazarlari Dernegi (SIYAD) tarafindan da ayni ödüle lâyik görüldü.
2002 yilinda, yine çok-kültürcülük konseptiyle hazirlanan 'Hemâvâz' (Kalan, 2002) albümü, Avrupa baskisiyla da (Connecting Cultures, 2003) uluslararasi dinleyiciye ulasti.
Ocak 2004'te Yilmaz Erdogan'in yönetmenligini yaptigi 'Vizontele Tuuba' filminin müziklerini hazirlayan Kardes Türküler'in bu çalismasi, 'soundtrack' olarak Kalan Müzik tarafindan yayinlandi. Kardes Türküler'in son albümü, "Bahar" 2005'te yine Kalan Müzik etiketiyle çikti.