Bellman föddes den 4 februari år 1740 i Maria församling i Stockholm. Hans föräldrar var Johan Arndt Bellman och Catharina Hermonia. 1743 flyttar familjen till nuv. Bellmansgatan 24. Carl Michael fick en religiös uppfostran i gammalluthersk anda. Carl Michael var det förstfödda barnet. Hans moder födde honom fjorton syskon, men sju av dem dog redan som barn. Som sexåring började han som privatelev i Maria skola.
ELEVEN:
Som elev var han också mycket duktig. Redan som femtonåring hade han författat flera "bref och Poesier" och gjort översättningar av psalmer från flera språk, och redan som sjuttonåring kan han ge ut två böcker i egen översättning. Hans skapande och leverne var alltså vid denna tid ännu av en art som hans far kunde känna sig mycket stolt över.
UTELIV OCH LANDSFLYKT:
1757 får han som sjuttonåring en provanställning vid Riksbanken. Året därpå skriver han in sig vid Uppsala Universitet; hans korta vistelse där tycks dock ha använts mest till nöjen och uteliv. 1759 ställs Bellman inför Riksbankens förhör i räknekonst. Hans kunskaper i matematik och bokföring visade sig inte vara alltför imponerande men han blir ändå godkänd och blir i juni anställd som extraordinarie, dock utan lön. Enligt egen uppgift trakterar han nu cittra på ett ojämförligt sätt och ger även lektioner på instrumentet.
Under flera år ägnar sig Carl Michael åt att festa på kredit och lånade pengar. Detta håller naturligtvis inte hur länge som helst och i slutet på augusti år 1763 är han så tvungen att fly undan sina fodringsägare, till Norge. Redan i slutet på september får han dock ett kungligt lejdebrev som ger honom möjlighet att återvända hem och ordna upp sina skulder.
FATTIGARE TIDER:
Efter Carl Michaels återkomst tvingas familjen av ekonomiska skäl flytta ut till Årsta. Fadern hade i juni 1763 måst söka avsked från sin tjänst som sekreterare i Kungliga slottskansliet pga sjukdom. I februari 1764 lämnar Carl Michael in sin konkursansökan och får den beviljad. Med nöd och näppe var han nu fri från sina fodringsägare och kunde starta om från noll. Fadern lånar ihop till en gård utanför Gnesta och familjen flyttar dit. Carl Michael som tyckt att Årsta var rena landet och alltför långt ut från nöjeslivet i staden fann detta förstås etter värre. Kanhända var stämningen inom familjen inte heller den allra bästa efter Carl Michaels bravader.
FÖRÄLDRARNA DÖR:
1765 dör båda Bellmans föräldrar, modern i mars, fadern följde efter i december. Bellman umgås nu mycket med Lissander och antas också uppvakta hans dotter Ingrid Margareta, som ibland utpekas som hans fästmö. I deras hem är Bellman en stadig gäst. Bellman har nu kommit flitigt igång med sina dryckesvisor och även bibelparodierna börjar växa fram. Dessa framför han till stort nöje i det Lissanderska hemmet för vänner och bekanta.
UNDERHÃ…LLAREN:
I slutet av 1766 blir Bellman arbetslös. I augusti nästa år får han dock ett nytt arbete . I Lissanders hem, som delvis fungerade som en öppen konsertlokal för Bellman, framförde han många av sina sina skapelser. Framförandena utvecklades till föreställningar som fick sin form i verket Bacchi Orden. Många kom för att se och höra Bellmans framföranden och Bellmans rykte som underhållare och vispoet spreds vida kring.
Våren 1770 skriver Bellman den första av Fredmans Epistlar.Han flyttar nu till Urvädersgränd 3.
GUSTAVS SKÃ…L:
Den 19 augusti 1772 genomför Gustaf III sin statskupp. Bellman har tidigare komponerat en sång kallad Gustafs Skål som han lär ut till en grupp officerare i flottan. När Gustav III visiterar Skeppsholmen sjungs sången gemensamt till kungens lov. Gustafs Skål blev snabbt populär och användes som den gustavianska tidens kungssång. De flesta konstnärer dyrkar kungen för att han älskade och beskyddade konsten. Kungen älskade teater, i synnerhet opera, vilket föranleder Bellman att göra ett par försök i genren. 1773 blev Bellman kallad till kungen att recitera sin opera "Fiskarena". Kungen blev ganska road och Bellman blev tillsagd att närvara på Slottet alla onsdagkvällar.
UNDERHÃ…LL OCH LOTTERI:
1775 beviljar Gustav III honom ett årligt underhåll på 100 speciedaler; året därefter får han på kungens rekommendation en tjänst som sekreterare i det nyinrättade Nummerlotteriet och utnämns även till hovsekreterare, en titel som han därefter gärna svängde sig med. Tjänsten inbringade 1000 daler om året. För att slippa gå dit lär han dock ha överlåtit arbetet på en underhuggare.
GIFTERMÃ…L:
Sommaren 1777 träffar Bellman den femton år yngre Lovisa Fredrika Grönlund och i december gifter de sig.
PORTRÄTTET:
Bellman blev av kungen utsedd till notarie för bondeståndet i riksdagen, till sekreterare utsågs en ungdomsvän och dryckesbroder, Elis Schröderheim. Sitt uppdrag att hålla bönderna på gott humör så att de röstade ja till ökat skattetryck, klarar de utmärkt. Kungen låter, som tack till Bellman, Per Krafft måla dennes porträtt för den kungliga porträttsamlingen.
LILLA CHARLES, SOV SÖTT I FRID:
Den 27 april 1781 föds Carl Michaels och Lovisas första barn, Gustaf. Bellman gör succe som aktör i olika spektakel på Slottet. Bellmans många skulder får som resultat ett antal lagsökningar mot honom; processer som skulle förfölja honom intill hans död. Bellman lyckades undgå bysättning endast genom att ta nya lån. 1785 föds parets andra son, Elis. 1787 föds sonen Carl. Samma år dör Elis i kopporna. I sorgen däröver skriver nu Bellman vaggvisan "Lilla Charles, sof sött i frid". I början av året 1790 blev Lovisa sjuk i samband med en ny graviditet. Hon blir sängliggande i fyra månader. Bellman verkar nu ägna sig åt ett ganska intensivt uteliv. Bl.a. var han ofta sedd på fester hemma hos vännen Sergel och hos Helena Quiding på Heleneberg. Paret Bellmans sista son, Adolf, föds i oktober.
EPISTLARNA UTGIVES:
Att få Fredmans Epistlar utgivna komplett med musik hade länge varit Bellmans viktigaste konstnärliga mål. Han hade gjort flera försök men varit tvungen att ge upp. När så Olof Åhlström, som hade ensamrätt på nottryckande i Sverige, och Erik Weste tog initiativ till att ge ut en samling av Bellmans sånger blev Bellman eld och lågor. Själv hade han vid denna tid mer eller mindre givit upp hoppet om att få se epistlarna i tryck. Initiativtagarnas idé var att ge ut en samling med namnet Den Svenske Anachreon. Bellmans förslag att ge ut två utgåvor, först Fredmans Epistlar, sedan Fredmans Sånger med några av Bellmans mest populära sånger, föll dock i god jord. Kellgren, som vid denna tid omvärderat sin syn på Bellman, åtog sig att skriva ett företal till verket och även att föreslå smakfulla ändringar i texterna. Texterna skulle alltså snyggas till och de mest stötande formuleringarna bortgallras. Bellman hade inte många originalmanuskript kvar, så man blev för det mesta tvungen att använda avskrifter gjorda av olika personer, de flesta av Weste själv. Bellman arbetade nu om gamla epistlar och diktade även flera nya. Bland de nya kan nämnas de s.k. Djurgårdspastoralerna. Svenska Akademien tilldelar 1791 Bellman det prestigefyllda Lundbladska priset för Fredmans Epistlar.
DEN SISTA TIDEN:
Den 16 mars 1792 skjuts Gustav III på operan, och avlider den 29 mars. Kungens död innebär ett hårt slag för Bellman som förlorar sin beskyddare. Året därpå blir han invald som medlem i Musikaliska Akademien. Bellmans ekonomi har blivit allt sämre genom åren. Familjen har tvingats flytta flera gånger för att få billigare hyra. I slutet av september 1794 flyttar familjen för sista gången, till till en fastighet i hörnet av Lilla Munklädersgatan och Gamla Brogatan. När så en viss krigsfiskal Nobelius, som redan 1785 lagsökt Bellman, tröttnar på att inte få tillbaka sitt lån är flyktvägarna slut. Bellman blir bysatt och är tvungen att spendera perioden april till mitten på juni 1794 i högvaktsflygelns arrestlokal. I arresten påbörjar Bellman sin levernesbeskrivning, som dock aldrig blir avslutad. I arresten är det kyligt och när Bellman med hjälp av sina vänner blir frisläppt är han sjuk.1795, den elfte februari klockan halv ett på natten avlider Bellman i lungsot. Han begravs den 17:e samma månad på Klara kyrkogård, utan sten. Han lämnar en utfattig familj efter sig.
SLUT....