RUDOLF NILSEN: THE working class urban Oslo poet! Born in 1901. Died in Paris 1929.
__________________________________________________________
'Og prestene gjentok de eldgamle ting.
Men noe var nytt. For med radio kring
blev talene sendt .. som på engleving!'
__________________________________________________________
Fra omslaget til LP-platen (1973)
"PÃ¥ STENGRUNN
16 sanger av Rudolf Nilsen
ved: Jon Arne Corell, Kari Svendsen, Lillebjørn Nilsen, Lars Klevstrand, Steinar Ofsdal og Carl Morten Iversen.
RUDOLF NILSEN ble født i 1901. Han vokste opp som arbeidersønn "på østsida av av ælva". Akerselva, som renner gjennom byen fra nord til sør, deler hovedstaden fra gammelt av. Ikke bare i et geografisk skille - også sosialt. Rudolf Nilsen var ikke redd for å fortelle hvor han hørte hjemme. Han var stolt av sine røtter.
Hans diktning ble et skarpt skyts i arbeiderklassens kamp mot borgerskapet. Det er snart et halvt hudre år siden han fikk utgitt den første diktsamlingen sin,
"På stengrunn". Hans navn ble fort kjent, og han vant et stort publikum. Først og fremst gjennom satiriske dagsaktuelle dikt i avisa "Klassekampen" og vittighetsbladet "Rebell". Hans kampdikt ble naturligvis møtt med både motstand og fortielse i den borgerlige pressen. Selvsagt fikk han også høre at kunsten og politikken var av uforenelige naturer.
I dag er det få som husker disse kritikkene. Og for oss unge er de uten interesse. Det er Rudolf Nilsens dikt som har levd videre. Ennå pakkes vi sammen i "grå kaserner". De gamle gråbeingårdene ligger her ennå. Og det er kommet nye. Som våpen er Rudolf Nilsens dikt like nykvessede og velkomne som da de først ble kjent. For oss som er vokst opp i byen, kunne dikt som "Nr 13" og "Karlsen" være det første møte med vår egen virkelighet på en trykt side i en lesebok. Langt mer enn "Millom bakkar og berg".
Men selv om "den svarte byen" er et tilbakevendende tema i Rudolf Nilsens dikt, er det ingen martyr-romantikk i disse skildringene. For gråbeingårdene er mer enn nød og fattigdom: de er et stolt fellesskap der solidartiteten skal vekkes til kamp. Disse diktene handler om menneskesinn, kjærlighet, samfunn og klassekamp. Rudolf Nilsen døde i Paris 29 år gammel.
Oslo, november 1973
Lillebjørn Nilsen
***
Musikken til diktene ble hovedsaklig komponert av medlemmer i gruppen. Etter at platen kom ut i -73 turnerte gruppen med konsert-programmet "På stengrunn" i de større byene i Norge og våre naboland. Platen inspirerte også andre nordiske artister til egne versjoner av dette materialet. Og endelig, i 2001, kom originalen i CD utgivelse! Med bonusspor. 16 sanger ble til 20.