Aguson profile picture

Aguson

About Me


Efter att sedan de tidiga tonåren ha verkat i ett antal bandkonstellationer vilka uteslutande hade sysslat med popmusik beslöt sig Aguson 2006 för att vidga sina vyer och låta andra influenser hitta in i låtarna som rann ur gitarren.
I samma veva som låtskrivandet på egen hand kom i gång på allvar började fascinationen av countrymusiken ta fart. Artister som bland andra John Prine och Townes van Zandt fann sin plats i skivspelaren och började så smått göra intryck i det lovande låtskrivandet. Det som främst lockade i de nämnda artisternas musik var det ärliga uttrycket och det enkla förhållningssättet till musiken. Att en låt inte är tillräckligt bra förrän den funkar iklädd endast en gitarr och en röst blev ett tidigt motto för aguson. Att helt radera ut det förflutna och handlöst kasta sig in i ett för aguson relativt nytt ljudlandskap visade sig dock inte vara helt lätt. I bakgrunden fanns den nämligen där som en trogen och oskiljaktig gammal vän som vägrade släppa taget. Popen.

Aguson insåg därför ganska snart att det är omöjligt och kanske rentav korkat att försöka skaka av sig sin skugga. I stället beslöt han sig för att luta sig tillbaka och låta popmusiken få sin självklara plats i den musik som rann ur pennan. Resultatet blev en musik med stor kärlek till de givna melodierna men som samtidigt lät sig utforska allt vad de nya influenserna innebar. Att använda modersmålet i sina texter blev det naturliga valet. Ett beskrivande av sina innersta eller yttersta känslor med hjälp av ett språk som inte används i vardagen hade i fallet aguson förmodligen inte nått den nivå som de svenska texterna strävar efter att nå. En akustisk ljudbild var en tidig ambition. Kanske på grund av kärleken till den naturliga och äkta känsla som dessa förmedlar. Det var just fascinationen av den akustiska ljudbilden som sammanförde Aguson med producenten Lasse Mårtén.
Aguson och Mårtén träffades genom MNW, där Mortén jobbade som producent och Aguson var kontrakterad låtskrivare ett antal år tillbaka i tiden. Aguson, som vid tidpunkten inte riktigt visste vad han skulle ta sig till med sitt låtmaterial, spelade av en händelse upp några av de nyskrivna låtarna för Mårtén. Ganska snart insåg de båda att ett samarbete borde inledas. De beslöt sig för att spela in en skiva tillsammans. Planen var enkel. De skulle bygga soundet kring en klassisk ”bluegrass-sättning”, d.v.s. kontrabas, mandolin, banjo, akustisk gitarr och fiol. Sagt och gjort. Musiker anlitades och inspelningen inleddes.
Resultatet blev AGUSONs debutskiva ”Från vinst till förlust” En skiva bestående av elva popsånger iklädda ett ”bluegrass -sound” som äntligen efter många turer kommer att släpps den 7 maj.
Östra Ågatan band föddes Under våren -06. Efter ett flitigt gigande i mindre konstellationer och ofta ensam kände Aguson att något fattades. Då skivan ”Från vinst till förlust” spelats in tillsammans med en handfull studiomusiker började längtan efter att få in fasta medlemmar i projektet så smått uppdagas. Den fanns flera anledningar till detta. Dels kände Aguson att den energi som han själv, och många av låtarna bar på, inte kunde utnyttjas till fullo i mindre konstellationer. Känslan av att ensam sträva mot ett tydligt mål var också någonting som Aguson inte helt blev vän med. Det krävdes sällskap. Med fast beslutsamhet började Aguson leta musikanter. Planen var tydlig. Ett band bestående av trummor, bas, elgitarr, dragspel/mandolin, banjo samt kör stod på beställningslistan.
Två trogna vapendragare fanns sedan tidigare i basisten Anders Ericsson och sångerskan Maja Phalén. Aguson hade träffat båda dessa ett antal år tidigare på en folkhögskoleutbildning och genast upptäckt deras potential både musikaliskt och socialt. Av erfarenhet var Aguson fullt medveten om att processen av att hitta de resterande bandmedlemmarna kunde bli en relativt svår och utdragen process. Det var ju inte vilka som helst han letade efter. Av den anledningen sågs med tillförsikt på projektet och planen var att inom ett år kunna hitta musiker som håll måttet. Det tog en vecka.
I diverse musikaliska sammanhang i den för Aguson nya staden Linköping hade han stött ihop med gitarristen Tobias Leffler. Det tog inte lång stund att begripa att Tobias hade det som krävdes för att inta en självklar plats i det kommande bandet. Tobias, som fogade över ett brett kontaktnät över musiker i närområdet, blev i sin tur inkörsporten till både dragspelaren och multiinstrumentalisten Henrik Karlsson och trumslagaren Viktor Tibblin. Sagt och gjort. Redan innan första repet var över insåg alla bandmedlemmarna att någonting stort låg i görningen.
Den första perioden spelade bandet under namnet Aguson men ju längre tiden led desto större plats tog de övriga fem både i livesammanhang och även i arrangerandet av Agusons låtar i replokalen. För Aguson själv kändes bandet så fullkomligt rätt att han ville lyfta fram bandet i större utsträckning än tidigare. Ett naturligt led i detta blev givetvis att döpa konstellationen, d.v.s. att utöka bandnamnet till Aguson och ???. Efter ihärdiga diskussioner och ett konstaterande om att ett av världens bästa bandnamn, ”The band”, redan hade använts och dessutom lät töntigt översatt till svenska lyckades man till slut enas om Östra ågatan band.
I egenskap av Agusons sambo och därtill mor till deras gemensamma dotter blev tiden för knapp för Maja varpå hon utgick ur bandet hösten -06. Maja ersattes av Pär ”Pära” Nyringer som tog över körsjungandet och dessutom gick in som banjospelare på heltid. Banjon hade tidigare från och till hanterats av både Tobias och Henrik.
Influenser och sound
Som i de flesta lyckade bandkonstellationer var det svårt att sätta fingret på någon specifik anledning till varför bandet musikaliskt och socialt redan från första stund trivdes så bra tillsammans. Det bara fanns där. Klick. Kanske var, och är, en av anledningarna till detta den breda musikaliska bas som bandet tillsammans befinner sig på. Basisten Anders står med fötterna i den vinylknastriga jazzen, dragspelaren och mandolinhanteraren Hendrik är uppväxt med den svenska folkmusiken, Tobias gitarrspel osar melodisk rock och blues, i Päras banjopickande finns sneglingar åt den alternativa popmusiken, Viktors musikaliska rötter återfinns i latinska rytmer. När dessa influenser adderades till Agusons ”countrypopdoftande” låtar skapades soundet.
Begreppet folkrock nämns ofta i samband med Aguson och Östra ågatan band, och kanske, döm själva, är det just folkrock som blir resultatet när en sådan brokig skara musiker spelar tillsammans. I livesammanhang har Aguson och Östra ågatan band, (i folkmun förkortat Aguson och Östra), lyckats skapa sig ett rykte som ett både se och hörvärt band. En hög dos av energi och utstrålning står alltid på programmet och den något exotiska instrumenteringen kombinerat med Agusons anekdoter mellan låtarna har tilltalat såväl en yngre som en äldre generation. På grund av att bandet på relativt kort tid avklarat ett stort antal gig tillsammans har också deras utvecklingskurva ständigt pekat uppåt. Detta har bidragit till att bandet lyckats spela ihop sig rejält. Trots detta har både Aguson och Östra känt att det hela tiden finns mer att ösa ur, att det finns tonvis med potential som bara ligger och väntar på att få utnyttjas. Känslan rimmar också väl överens med målsättningen, att vara bandet som aldrig står still utan hela tiden sneglar åt alla vädersträck i musikalisks sammanhang. Att hela tiden bli… bättre.

My Interests

Music:

Member Since: 16/11/2006
Band Website: www.aguson.se
Band Members: Aguson & Östra Ågatan Band helt enkelt.
Record Label: Marilyn records
Type of Label: Indie

My Blog

Aguson och Östra fick rejäla ovationer vid allsången

Allsång i Gränna hamn i Sveriges radio 20/7-08 "En positiv överraskning var Aguson som fick rejäla ovationer från publiken." Läs mer och se bilder:http://www.sr.se/cgi-bin/ostergotland/program/amnessi ...
Posted by on Mon, 21 Jul 2008 22:16:00 GMT

"En ny svensk visgeneration" - Aftenbladet 5 av 6

Så når Peter «Aguson» Augustsson debuterer med en plate inspirert av folk som John Prine og Townes Van Zandt, høres det ikke ut som en blågul kopi av originalene, men som en fyr som har funnet opp sja...
Posted by on Thu, 15 May 2008 01:27:00 GMT

"Aguson - en ung Winnerbäck" - Allehanda 4 av 5

Aguson - en ung WinnerbäckÖRNSKÖLDSVIK. Han låter lite som Lasse Winnerbäck innan han fick ett riktigt skivkontrakt. Alltså lovande. Själv nämner han John Holm, Ola Magnell, John Prine och Towne...
Posted by on Thu, 15 May 2008 01:20:00 GMT

"Aguson - en pop-poet av hög klass" 013 4 av 5

...
Posted by on Thu, 15 May 2008 01:22:00 GMT

"Titelspåret är lysande och i Mr Johnssons klagosång..." - Joyzine

Peter Aguson och hans skivbolag undviker effektivt att lägga jämförelsen på ett fat i sitt kringmaterial till "Från vinst till förlust", men det är förstås ofrånkomligt att ta upp Lasse Winnerbäck. De...
Posted by on Thu, 15 May 2008 01:15:00 GMT

"De här helt enkelt skitbra...nästan 5 stjärnigt" - Piteå Tidningen 4 av 5

LYSANDE SVENSK VISCOUNTRY   VISCOUNTRY. Jag har länge efterlyst en countryplatta av en svensk artist med förstklassiga svenska texter. Och nu har den äntligen kommit. Plattan som borde få Mats ...
Posted by on Thu, 15 May 2008 01:04:00 GMT

"En strålande debut av en svensk artist med en hel del att berätta" - musikindustrin

Det är tredje gången gillt för svenske sångaren och låtskrivaren Aguson när hans debutalbum Från vinst till förlust [Marilyn/Sound Pollution] nu äntligen ligger klart för utgivning i veckan. Det tredj...
Posted by on Thu, 15 May 2008 01:00:00 GMT

"Det er et enestående løft og energi i sangene" - Ostlendningen 5 av 6

Spenstig VisepopSvenskene har en lang og solid visetradisjon, og nye artister holder sakene i gang. Agusons debutalbum kan kalles folkevisepop eller noe i den lei. Musikken har et klart akustisk preg ...
Posted by on Thu, 15 May 2008 01:11:00 GMT

Albumsläpp 16 maj!

Tja,Den 16:e maj släpps äntligen "Från Vinst Till Förlust"! Inom en till två veckor kommer även min web, www.aguson.se, få en ansiktslyftning!/Aguson
Posted by on Wed, 16 Apr 2008 02:33:00 GMT